1 Ocak 2012 Pazar

(EKLEMELİ) Davetsiz Misafirler için önceden hazırlık listesi... Aldı başını gitti...


(Açıkçası burada iş çığrından çıktı... Yazı amacından daha büyük hizmetlere gönül vermiş durumda! Sürekli eklemelerle gelişeceğe benziyor.)

Davetsiz misafir ağırlaması çok zor. Özellikle de benim için... Bir kere psikoloji hazır olmuyor. Ki ben misafirleri de severim yani... Neyse konumuz bu değil şimdi.

O gün geldiğinde en azından evde önceden hazırlanmış yiyeceklerin olması çok mühim. (Psikolojik rahatlık da sağlar) Cuma günü bunun için şükrettim, çünkü tam 13 kişi + bir afacan ağırlamak durumunda kaldık. Çaysız olmaz! Peşine meyvesi falan derken... (Şimdi ne kadar da yorgunum. O günden kalma değil, yanlış anlaşılmasın, yorgunluğuma rağmen yazıyorum yazıyı. Çünkü çok mühim!)

Epeydir yazmayı düşündüğüm önceden hazırlanmış dondurulabilen yiyecekleri yazmam için bir hatırlatma, bir bahane oldu işte bu davetsiz misafir güruhu. Bunun yanında deepfreez'e başka neler konabilir, hatta evde neler neler olmalı şöyle bir bakalım;

-Bir kere her zaman önceden hazırlanmış bir börek, çörek, kete vs. olmalı deepfreeze'de. Peynirlisi olur, patateslisi olur, kıymalısı olur; tepsi böreği olur, bohça böreği olur, sigara böreği olur, gözlemesi bile olur... Her türlüsü olabilir. Hatta pişmiş olur, pişmemiş olur. Pişmişler fırında ısıtılınca taze gibi oluyor. Pişmemişler birbirine yapışabiliyor, bunun için de üst üste koymamak gerek, her biri ayrı bir poşete. Cevizli kete de ayrı bir güzel olur, biraz da yağlı olur. Bazı şeyleri de göze almak lazım, değil mi?

-Benim evimin olmazsa olmazı olur herhalde zeytinyağlılar. Zeytinyağlı dolması olur, sarması olur (en çok sarması olur!), barbunyası olur, brokolisi olur (cuma günü kurtarıcısı), kerevizi olur, enginarı olur, yoğurtlu köz kırmızı biber, havuç, kabak bile olur... Bunlardan sadece köz kırmızı biber ve sarma deepfreeze'e hazır halde girer, onlar da eksik olmasın yani. Başka ne olur ki?

-Mantı! Olmalı mı? Evet. Hem de şöyle küçük küçük... 1-2 yumaktan bile yapılıp azar azar konabilir deepfreeze'e. Konmalı da. Misafire de gerek yok, can istendikçe her an afiyetle yenir!

-Vişne! Olmazsa olmazlardan. Yine deepfreeze'deki yerini alır. Komposto da yapılır, meyve suyu gibi de olur, cheesecake üstüne de e gerekli yani vişne taneleri.

Bu arada kışın komposto(ayva, kuru kayısı, vişne), yazın soğuk ayranlı çorba (!) bir evin olmazsa olmazıdır!!!

-Bezelye, yeşil fasulye, patlıcan (karnıyarıklık, musakkalık, közlenmişi de olsa ne güzel olurdu...), kırmızı biber (közlenmiş) ... yazlık sebzeler doğru deepfreez'e...


-Domates sos, şöyle yazdan güzelim kokulu domateslerle hazırlanmış, kavanozlar halinde... Çorbaya, sebze yemeklerine, makarna sosuna... Domatesin girmediği yer nadir.

-Günlük süt, hakikisinin bulunabilirliği ne derece hala bilmiyorum. Ama araştırmaya niyetliyim. Üstelik yoğurt da bu sütten yapılacak!
(Edit: Nisan ayından beri günlük süt alıp harika yoğurtlar yapmaya başladık bile! Üstelik kaymağımız da çıkıyor :D)


-Et suyu, kasapların o ilikli kemikleri bedava vermesini hala anlamış değilim! Neden alıp kaynatıp kullanmayalım ki?

-Hurma, badem, ceviz, fındık, günkurusu, kaju ... Kuruyemiş de çok faydalı...

-Limon, maydanoz, süt, yoğurt, yumurta, sirke, nar ekşisi, hardal, zeytin, zeytin yağı, tahin-pekmez evden eksik olmamalı ...

-Mahlep, salep, Türk kahvesi, Türk lokumu, kakao, susam, çörekotu, kimyon, kekik, biberiye, zencefil, bal ...

-Turşuyu pek sevmem, özellikle de kokusunu ama evde bulunmalı. Şöyle çıtır çıtır salatalık turşusu muhakkak...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...