31 Ocak 2015 Cumartesi

Kırma Yeşil Zeytin Yapmanın Püf Noktaları


"Bayılırımmm kırma yeşil zeytine, şöyle yumuşamamış diri diri olsun, kışın domatesin yokluğunu hissettirmesin, yerken zevk alayım kahvaltıya neşe katsın..." diye düşünüyorsanız benim gibi, kırma yeşil zeytin yapmanın püf noktalarını vereceğim :) Bana bunları anlatan ve her yıl yeşil zeytin yapıp Küçükkuyu'dan getiren ve zeytini sevmemi sağlayan halama ayrıca teşekkür ederim :))


Öncelikle yeşil zeytinin toplanma zamanı çok önemli imiş. Halam zeytinlerin ekim ayında toplanmaya başladığını, yağlanmadan önce toplananların kırma zeytin için ideal olduğunu söyledi. Ben de ekim-kasım aylarında alamamıştım zeytin, başka işlerim vardı, becerebilir miyim diye de tereddütlüydüm açıkçası. Aralığın ilk günlerinde pazarda zeytin görünce annem cesaretlendirdi, "Alalım, sen yaparsın" dedi ve 3 kg yeşil zeytin aldık.

Bizim zeytin yağlanma aşamasına henüz gelmemiş! Dalda bekledikçe zeytin yağlanıp siyahlaşıyormuş. Siyah zeytin de ağaçta daha fazla bekleyen bu yağlı ve iri zeytinlerden yapılıyormuş.


Zeytin yaparken ölçüler de iyi geldi, malzemeler;

- 3 kg yeşil zeytin (yağlanmadan önce toplanmış)
- 2 lt su
- Genişçe bir leğen
- 2 adet mermer taşı // bulamazsanız diye, alta sağlam bir metal ve vurmak için keser kullandım ben
- 2,5 lt'lik şişe
- Yemeden önce son işlem için limon tuzu ve kaya tuzu (1 lt'lik şişedeki zeytinler için yaklaşık 1 çay kaşığı limon tuzu, 1 tatlı kaşığı tuz gibi düşünülebilir, göz kararı!)

Yapılışı:

* Püf noktası: Zeytinler yıkanmaz! Aksi halde kırma işleminde elden kayıyorlar.

- Leğene mermerlerin biri konur.

- Leğen zeytinlerin içinde yüzebileceği, ancak suyun mermeri aşmayacağı yükseklikte su ile doldurulur.

- Zeytinler tek tek leğendeki mermere konur, diğer mermer ile kırılıp hemen suyun içine atılır.

* Püf noktası: Zeytinlerin kararmaması için hemen suyla temas etmesi sağlanmalı.

* Püf noktası: Bir yandan zeytin çekirdeklerini kırmamaya özen gösterilirken diğer yandan zeytinin dışını da zedelemeden ilk hamlede işlem tamamlanmalı...


- Leğende zeytinler çoğaldıkça bir kısmı şişeye/şişelere konup üzeri hemen su ile doldurulur, ağzı kapatılır.

* Püf noktası: Zeytinler şişeye fotoda görüldüğü gibi bir ele alınıp hızlıca doldurulabilir. 

* Püf noktası: Su ve hatta eller görüldüğü gibi kararacaktır, panik yok :) Bunu zeytinden çıkan yağa bağlıyorum, sıçrıyor da, önlem alınmalı.

* Püf noktası: Şişedeki zeytinlerin üzerine su doldurmak için de acele edilmeli. Bunun için bir bardak vs. kullanılıp leğendeki sudan şişeye alınabilir.

* Püf noktası: Zeytinlerin kararmaması ve yumuşamaması için hava ile temas etmemesi gerekir. Bunu yaparken;
1. Mümkün olduğunca su ile temas etmeli.
2. Şişenin kapağı çok sıkı kapatılmalı.

- Tüm zeytinler kırılıp şişeye konup üzeri tamamen su ile doldurulduktan sonra ışık görmeyen serin yerde 2 haftadan bir yıla kadar şişeler açılmadan saklanabilir.

Yemeden 10 gün önce;

* Püf noktası: Şişenin kapağı yavaşça açılmalı! Yüksek basınçtan dolayı su çok fazla fışkırıyor.

- Her gün günde 1 kez zeytinin suyu hızlı bir şekilde değiştirilir. (Boşaltılır ve yeni su eklenir)

- 10. gün bir kapta şişeye yetecek kadar suyun içinde limon tuzu ve kaya tuzu eritilip tadına bakılır, biraz tuzluca olmalı. Şişedeki su boşaltıldıktan sonra son suyu olarak bu su şişeye doldurulup 2-3 gün öylece zeytinlerin emmesi için beklenir.

* Püf noktası: Tuzu az olursa biraz daha limon tuzu/tuz eklenip bekletilebilir, fazla olursa suda birkaç saat bekletilip yenebilir.


Soldaki 10 günlük su değiştirme işleminden geçmemiş, sağdaki suyu değiştirilmiş yenmeye hazır.
Hatta yenmiş, denenmiş, çok beğenilmiş :))

Afiyet olsun!

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...