20 Ocak 2013 Pazar

New Amsterdam Elmalı Kek


Yıllar yıllar önce, ben daha küçük bir bebekken küçük halam İngiltere'ye İngilizce öğrenmeye gitmiş. Orada yanında yaşadığı ailenin büyükannesinden öğrenmiş tarifi, tüm ayrıntılarıyla. Tarifin bulunduğu kitaptan kendi el yazısıyla kağıda aktarmış İngilizce'sini, hala da saklıyor kağıtları :)


İngilizce tarifte New Amsterdam'da (New York'un eski adı) çay zamanlarında bu tarz keklerin sıkça yapıldığı anlatılıyor. Kek o kadar beğenilmiş ki yazarın pek çok misafiri tarifi istemiş. Yazar kekin dondurma ya da kremşantiyle daha da lezzetlendiğini söylüyor. Biz koymadık, siz deneyebilirsiniz.

Bu kek yapıldığı gün yenmiyor, kesimi sırasında dağıldığı için. O nedenle en az 1 gün önce yapmamızı tavsiye ediyor halam. Buzdolabında 2 hafta tazeliğini koruyormuş. Misafiri bol olanlar, evinde çocuğu olanlar, akşam çaylarına bu kek ideal sizin için.

Halam keki gün'ünden 2 gün önce yaptı. İstersem yapımı sırasında fotoğraflarını çekip blogumda aşama aşama anlatabileceğimi söyledi. Ben de durur muyum :) Büyük bir zevkle gittim, o yaptı, ben fotoğraflarını çektim. 

Kekin yapımı biraz tuhaf. Aslında anlatımla da yapılabilir ama yapım sırasında alışık olmadığımız görüntüler ortaya çıktığı için halam tarifi kime verdiyse yapanın tutturamadığını söyledi. Herkes kendinden bir yorum katmış keke. O yüzden fotoğraflar çok işe yarayacak. Siz yaparken, "Ne biçim oldu bu, ya tarif yanlış ya ben yapamadım!" demeyeceksiniz :)

Malzemeler:

1.
- 400 gr. un
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 paket karbonat (! kabartma tozu değil, eski tarif olmasından kaynaklanıyor olabilir)

2.
- 3 yumurta
- 1/2 su bardağı ayçiçek yağı
- 1 su bardağı şeker

3.
- 1,5 kg elma
- 1,5 su bardağı iri ceviz
- 1,5 su bardağı kuru üzüm

NOT: Farkındaysanız orjinal malzemelerden biraz farklı. Halam bu keki 22 yıldır yapıyor, kendi damak zevkine göre değiştirmiş. Siz de değiştirebilirsiniz!

Ben halamın tariflerini karıştırırken (size değişik tatlar sunabilmek için), halam elmaları soyup dilimledi,


Sonra başladık kekin yapımına.

* Büyük bir karıştırma kabına 1 no'lu toz malzemeleri (un, tuz, tarçın ve karbonat) koyup karıştırdık, 


* Küçük bir karıştırma kabında 2 no'lu malzemeleri (yumurta, yağ ve şeker) telle (ya da çatalla) çırpıp krema haline getirdik, şeker eridi,


* Arada kek kalıplarını da bol katı yağ ile yağladık, günde çok kişi olacağımız için ve eniştem bu keki çok sevdiği için (!) biz 2 tariflik yaptık. Hava çok güzeldi, güneşi de çekmeden edemedim :)


* Sıvı karışımı toz karışımın üstüne ekleyip iyice birbirine yedirdik,


* Bu karışımın üstüne 3 no'lu malzemeleri de ekleyip hepsini yoğurduk. Yani halam yoğurdu :)


Epey elmalı bir karışım oldu.

* Karışımı kek kalıplarına koyduk,


NOT: Orjinal tarifte 25 cm'lik kalıp kullanın diyor. Gördüğünüz gibi biz çeşitli ebatlarda kalıplar kullandık. Mutfakta çareler tükenmez. Deneyin, yanılın, yakın, yanın... Böyle böyle öğreniyoruz :)

* Önceden ısıtılmış 180 derece fırında alttan bir üst katta 30 dk pişirip dereceyi 160'a indirerek 30 dk daha pişiriyoruz. Fırınlar farklılık gösterebiliyor, ilk 50 dakikadan sonra kontrol etmeye başlayın.

NOT: Bir kürdan ya da ince bir bıçakla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Kek pişince kürdan batırıldığında kürdan temiz çıkacaktır. Temiz çıkana kadar pişirmeye devam edin.

Püf Noktası: Kekleri kalıptan ayırmak için en az 1 saat oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Aksi halde kendini bırakmıyor, parçalanıyor.

Bu kek için bekleme süresine 2-3 saat dedi halam.

Afiyet olsun :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...