18 Mayıs 2013 Cumartesi

Yoğurt Mayalamanın İncelikleri


Biz uzun bir aradan sonra geçen yıl yeniden evde yapmaya başladık yoğurdumuzu. Yiyimi çok daha hoş, daha hafif, muhteşem ayranlar yapıyoruz ve her hafta kalın bir tabaka harika süt kaymağı çıkıyor :)

Ve tabii ki daha sağlıklı :)

Her şeyden önce güvenilir ve iyi sütü bulmak zor, maalesef. Biz bu konuda şanslıyız sanırım, bir yıldır birkaç kereden fazla sulu gelmedi sütümüz. Üstelik nisan ayından beri süt daha sarı, yoğurdu daha katı oluyor ve kaymağımız daha kalın.

Sütün rengi, hayvanın yediklerine bağlı. İnek sütünün sarı olması hayvanın yeşillik yediğini gösterir. Nisan ayından beri de hayvanlar artık yayılmaya başladığı için süt çok daha leziz oluyor.

Lezzetli sütün yoğurdu da lezzetli olur haliyle.

Biz yoğurt kaymağını yemediğimiz, süt kaymağına bayıldığımız için sütün kaymağını alıp öyle mayalıyoruz yoğurdu. Yani yoğurdun yağını da almış oluyoruz aslında. Siz daha yağlı yoğurdunuz olsun isterseniz kaymağını üzerinde bırakın.

Sütü kaynattığınız tencerede ya da küçük kavanozlarda vs. yoğurt mayalamak mümkün. 


Kavanozlarda yoğurtlar çok daha pratik oluyor. Evde az kişiyseniz büyük tencerede mayalamak yerine kavanozları tavsiye ederim. Küçük olduğu için tek seferde bile bitebilen kavanozlarda yoğurt sulanmaya pek fırsat bulamıyor.

ÖNEMLİ NOT: Ev yoğurdu yapmak istiyorsanız yoğurdunuzun SULU olmasını göze alacaksınız. Ev yoğurdu, şehir şartlarında, ne yaparsanız yapın sulu oluyor. 
* Yoğurdun suyunun besin değeri açısından çok yüksek olduğunu söyleyenler var (uzmanlar da söylüyor). Ben inanıyorum. Biz suyunu ayran yapıp tüketiyoruz. Gerçekten suyuyla yapılan ayran da çok çok daha lezzetli :)

Marketlerde  "Günlük Süt" etiketiyle satılan sütlere güvenmiyorum. En güzeli eski usül, SÜTÇÜden süt almak. O yüzden kendinize güvenilir bir sütçü edinmeniz en iyisi.
* Sütünüzü evinize getiriyorlar ama imkanınız varsa yerine gidip o anda sağdırıp almak benim tercihim olurdu (gelecekte öyle olacak :)).

Artık yoğurt yapımına geçebiliriz.


Malzemeler:

- Açık günlük süt (ne kadar alırsanız)

- 1 yemek kaşığı yoğurt (5 kg süte kadar yetiyor)


Yapılışı:

* Tenceredeki sütü kaynayana kadar yüksek ateşte pişirin.

Püf Noktası: Kaynadıktan sonra taşmaması için içine metal bir kepçe koyun.
                    Köpüklendikçe karıştırın.
                    Sürekli göz atmanız gerek, yani siz mutfaktayken kaynatırsanız daha iyi olur.

* Kaynamaya çıkınca altını kısın, 5-10 dakika kaynatın.

* Soğuması için kenara alın. Bu sırada yüzünde kabarcıklarla birlikte kaymağı oluşacak.


Kaymak oluşmaya başlamış.

NOT: Biz ısısına bakıp yoğurdu mayalama zamanı geldiğini anlayınca kaymağını alıp öyle mayalıyoruz. Son anına kadar kaymak tutmasına izin veriyoruz. Siz isterseniz kaymağı almadan da mayalamaya geçebilirsiniz. Kaymak tabakanın küçük bir kısmından yoğurtlu kaşığı geçirip mayalayabilirsiniz.

MAYALAMA:

* Isı: Sütün 43-45 derece gibi bir ısıya sahip olması gerektiği söyleniyor.

Doğru konuşalım, bizim evde hiç dereceyle sütün ısısını falan ölçmedik. Kaçımızın evinde var ki o derecelerden zaten :)

Yine bizim usülde yöntemle mayalamayı yapıyoruz; işaret parmağımızı sütün içine daldırıp kontrol ediyoruz.
> Parmağımızın 5-7 saniye içinde durabiliyor olması lazım. Yani ne ısıracak, ne de çok fazla içinde bekletebileceğiz.

Sıcak olursa da, soğuk olursa da süt mayalanmaz. Deneyerek ısı ayarına alışılıyor.

Püf Noktası: Oldu da vakti kaçırdınız, sütün ısısı düştü;
> Tekrar ısıtabilirsiniz.

Püf Noktası: Oldu da, olmaz ya, süt mayalanmadı. Doğru düzgün yoğurt olmadı. Ayranımsı oldu vs.
> Kaynamış su dolu tencerenizden daha büyük bir kaba tencerenizi oturtun, sarıp sarmalayıp ısınmasını sağlayın. Mayalanmasına yardımcı olmuş olursunuz.

Yine de ayranımsı olursa ayran olarak tüketebilirsiniz. Ayranlı bir çorba yapabilirsiniz. 

* Mayalama: Kaymağını alıp almamak size kalmış.
Bir kaşık yoğurdu bir kaseye alıp sütten biraz içine ekleyin, yoğurdu ısıtmış olacaksınız. Sütle yoğurdu karıştırıp tencereye bir kenarından dökün, biraz karıştırın.

Kavanozlarda mayalamak isterseniz maya katılmış sütü kavanozlara bölebilirsiniz.

* Süre: En az 5-6 saat mayalanma süresi. Bakterilerin yoğurt üretimi için bu süre boyunca ısısını koruması gerek.
Isısını muhafaza edebilmesi için kenarlarını sarabilirsiniz, fırına koyabilirsiniz, vs.

Mayalandıktan sonra katılaşması için buzdolabında en az 2-3 gün beklemeli. Hemen açıp yenmiyor ne yazık ki.

Sonuç ise;

Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...